Hirdessen itt

Óriási a bot­rány: Brüsszel fi­zetett az em­ber­csem­pé­sze­knek

Ki­de­rül­tek Brüs­szel tit­kos üzel­mei: több száz­ezer eurót fi­ze­tett ki af­ri­kai em­ber­csem­pé­szek­nek.
A helyzetet a BBC egyik műsora, a Panorama leplezte le, és bár az EU szóvivője tagadta, hogy fizetnének a csempészeknek, egy neve elhallgatását kérő EU-s tisztviselő megerősítette, hogy a közösség egy külső közvetítőn keresztül igenis pénzt juttatott az afrikai migránsok segítőinek. A BBC szerint ezek a kenőpénzek elérték a 6000 fontos határt is, és a közösség arra biztatta a támogatottakat, hogy a pénzből kezdjenek új életet szerelőtanoncként, esetleg vegyenek maguknak egy farmot vagy nyissanak boltot.

Niger például az elmúlt egy évben 687 ezer eurós támogatást kapott annak érdekében, hogy állítsa meg az Európába tartó migránsokat. A közép-afrikai országon több ezren haladnak át Líbiába tartva, ahonnan csónakokkal célozzák meg Olaszország partjait. Idén augusztusban a tengeri utat közel négyezren tették meg – egy éve ugyanekkor, a támogatás kifizetése előtt még 21 ezer migráns szállt hajóba.

Korábban Nigeren migránsokkal telezsúfolt kamionok vágtak át Líbia irányába, mostanra azonban a kormány elkobozta ezeket a járműveket, a csempészeket pedig megfosztották a megélhetésüktől. Ezért sokan inkább megelőzik a bajt, és rögtön az EU adta lehetőség felé fordulnak.

Brüsszel szerint szó sincs a csempészek lekenyerezéséről: állításuk szerint ők a nigeri kormánnyal kötöttek megállapodást, a pénzt hozzájuk utalják annak érdekében, hogy állami szinten akadályozzák meg a migránsok áramlását és az embercsempészek működését. A jelek azonban másról árulkodnak.

Líbiában nem működik


Hasonló alkut kötött Olaszország is Líbiával – ott azonban nem működik tökéletesen a megállapodás. Az olasz kormány áprilisban nagyobb összeget juttatott Líbiának annak érdekében, hogy ebből erősítse meg határőrizetét, és ennek keretében fékezze meg a migránsok szállításából nyerészkedő csempészeket is. Sok bűnbanda élt a lehetőséggel, és ideiglenesen felfüggesztette működését, ám a nyugalom csak átmenetinek bizonyult.

A polgárháborús Líbiában ugyanis egyáltalán nincs rendes álláslehetőség, az emberek napról napra élnek, így hiába érkezett az egyszeri segély, az embercsempészek nem tudják máshogy eltartani a családjukat, így visszatérnek a migránsok utaztatásához.

Új jelentkezők


Ráadásul a migrációs útvonal folyamatosan tolódik nyugatra: egyre több migráns választja Líbia helyett Marokkót, ahonnan pedig Spanyolországba hajóznak át. Az ezen az útvonalon megfordulók száma egy év alatt 88 százalékkal megnőtt, és ahogy Líbia környékén egyre szigorodnak a feltételek, úgy válik egyre népszerűbbé a spanyol partszakasz. Akkor pedig az EU-nak újabb afrikai országokkal kell egyezséget kötnie, ha nem szeretné, hogy még évekig elhúzódjon a migránsválság…

Forrás: ripost.hu

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések